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Letter to a Law Firm 
dated March 21, 2006 

 
      
 You have requested an advisory opinion from our Office 
as to whether two letter carriers could accept a bequest of 
money that was left to them in [an individual’s] will.  It 
is my understanding from your memorandum that you are 
counsel to [a] Local of the National Association of Letter 
Carriers.  By way of facts, you represent that [the 
individual] was a customer on the route that [the two 
letter carriers] served as letter carriers.  You also 
provide copies of letters from [the two letter carriers] 
describing the nature of their relationship with [the 
individual]. 
 
 The Office of Government Ethics provides broad policy 
guidance to agencies for interpretation of the Standards of 
Ethical Conduct for Employees of the Executive Branch 
(Standards of Conduct).  Generally, it is the 
responsibility of agency ethics offices to determine the 
relevant facts of a particular case and apply the Standards 
of Conduct to an employee’s proposed activities.  We note 
that, in the chapter on Conduct in the January 5, 2006, 
version of the Employee and Labor Relations Manual of the 
United States Postal Service (USPS), provision 662.11 
directs USPS employees to seek advice from a USPS agency 
ethics official regarding the application of the ethics 
rules to their specific conduct.  However, because our 
Office is charged with offering guidance on the Standards 
of Conduct to the executive branch as a whole, and because 
your particular question has not been addressed by USPS 
before, we offer the following guidance to provide criteria 
that USPS can use in making this determination. 
 
Legal Authority 
 
 The Standards of Conduct ban an employee’s receipt of 
gifts given by prohibited sources or because of one’s 
official position.  5 C.F.R. § 2635.202(a).  Generally, 
USPS regards all Postal Service customers as prohibited 
sources.  Gifts clearly motivated by a family relationship 
or private friendship, however, are excluded from this 



 
 
 
prohibition.  5 C.F.R. § 2635.204(b). An employee may not 
use this exception to solicit or coerce the offering of a 
gift.  Nor may an employee accept gifts so frequently as to 
appear to be using public office for private gain. Even 
though acceptance of a gift may be permitted by an 
exception, it is never inappropriate and frequently prudent 
for an employee to decline a gift offered by a prohibited 
source or because of his official position.   
 
 The Standards of Conduct provide that the 
determination of whether a gift from a prohibited source is 
clearly motivated by a family relationship or private 
friendship includes a consideration of relevant factors 
such as the history of the relationship and whether the 
friend personally paid for the gift.  5 C.F.R. 
§ 2634.204(b).  Where a personal relationship develops from 
an on-going work relationship, it can be very difficult to 
clearly establish that the gift is not being given because 
of the employee’s official position.  A gift given out of 
appreciation for some action the employee took, 
particularly one that relates to an employee’s official 
responsibilities, is not clearly motivated by a personal 
relationship.  Therefore, an employee bears a considerable 
burden in establishing that a gift is based on a personal 
relationship rather than the employee’s Government 
position.  This burden may be exacerbated even further by 
testamentary gifts where gifts to non-family members may be 
considered suspect. 
 
 One must look to the circumstances surrounding the 
gift when a personal relationship is at issue. Factors 
indicating a personal relationship include the length of 
time of the relationship, the intimacy of the relationship 
including any family interaction, the nature of personal 
activities outside the work context, and the frequency of 
outside contacts. 
 
 In the case of a bequest, agencies should also 
consider the timing of the bequest, particularly in 
relation to the employee’s official duty services rendered 
to the testator.  It also may be helpful to know when the 
employee learned of the bequest, and whether the bequest 
could have affected the nature of the relationship between 
the employee and the testator.  Also relevant is whether 
the bequest appeared in prior versions of the testator’s 
will and whether the employee had any role in the drafting 
or execution of the will.  A bequest might be much larger 

 2



 
 
 
than a standard gift and could involve factors that go 
beyond the standard personal relationship.  For example, if 
the testator included the bequest to influence the employee 
to provide additional Government services, then the gift is 
not clearly motivated by a personal relationship.  Agencies 
may require an employee to address all of the afore-
mentioned factors in a detailed affidavit in order to 
determine whether a gift from a prohibited source is 
clearly motivated by a personal relationship.   
 
 In addition to a determination of whether an employee 
is authorized to accept a gift under the Standards of 
Conduct, agencies should also consider whether the 
acceptance of the gift could constitute a payment made to 
supplement the compensation of a Federal employee.  A 
criminal statute prohibits the receipt of salary or 
contribution to or supplementation of salary as 
compensation for services as an employee of the United 
States from any source other than the United States. 
18 U.S.C. § 209(a).  In determining whether section 209 
would apply, USPS will need to ascertain whether the 
testator intended to compensate the employees for official 
services rendered by them. 
 
 We hope this information is helpful.  Should you need 
further assistance regarding the bequest to [the two letter 
carriers], please contact the Designated Agency’s Ethics 
Official at USPS. 
 
          Sincerely, 
 
 
 
               Marilyn L. Glynn 
                       Acting Director 
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